Till startsida
Webbkarta

Välkommen till Förskollärarprogrammet!

Information till dig som har antagits till Förskollärarprogrammet (båda sökalternativen) höstterminen 2015.

Innehåll

Klicka på respektive länkrubrik för att komma direkt till informationen.

Registrera dig på första kursen
Introduktionshögtid
Programintroduktion
Registrera rätt adress i Ladok
Verksamhetsförlagd utbildning (VFU)
GUL - Göteborgs universitets lärplattform
Checklista för dig som är ny lärarstudent
Bra att veta (ny sida)

Registrera dig på första kursen

För att påbörja din utbildning hos oss måste du registrera dig på din första programkurs, och det gör du i ditt studentkonto. Aktivera ditt studentkonto (fr.o.m. 12/8) och registrera dig på första programkursen.

Du som antagits till "Förskollärarprogrammet, för arbete
i förskola/förskoleklass" registrerar dig på din första programkurs 24-31/8.

Du som antagits till ”Förskollärarprogrammet, för studenter med yrkeserfarenhet inom förskola/förskoleklass” registrerar dig på din första programkurs 24-30/8.

Introduktionshögtid 31 augusti 10-11.45

Utbildningen startar med en introduktionshögtid måndag 31 augusti kl. 10.00. Plats för denna uppstart är Haga Kyrkogata 2 i Göteborg (lokal Smyrnakyrkan). Närmsta spårvagnshållplats heter "Hagakyrkan". Vid denna hållplats pågår spårarbete i augusti/september, vilket påverkar kollektivtrafiken. Närliggande hållplatser är Grönsakstorget, Vasaplatsen, Vasa Viktorigatan, Handelshögskolan och Järntorget. Sök i Västtrafiks reseplanerare på ankomstadress "Haga Kyrkogata 2" så ges olika förslag till närliggande hållplatser. Var ute i god tid, eftersom förseningar kan förekomma.

Vid introduktionshögtiden välkomnas nya studenter på Förskollärarprogrammet, Grundlärarprogrammet, Yrkeslärarprogrammet, Ämneslärarprogrammet, Utländska lärares vidareutbildning och de båda påbyggnadsprogrammen Speciallärarprogrammet och Specialpedagogiska programmet. Du får också övergripande information om lärarutbildningen.

Medverkar gör bl.a. Lärarutbildningsnämnden vid Göteborgs universitet, skolverksamheterna, Göta Studentkår samt musikgruppen Jaerv. Samlingen avslutas ca kl. 11.45.

Programintroduktion

Du som antagits till ”Förskollärarprogrammet, för arbete i förskola/förskoleklass” har din programintroduktion 31 augusti kl. 13.00-14.45 i Kjell Härnqvistsalen AK2 155, Hus A på Pedagogen, Västra Hamngatan 25, alltså samma dag som introduktionshögtiden.

Kl. 17.00 finns möjlighet att vara med vid studentkårens välkomstevent, se mottagningsschema.

Du som antagits till ”Förskollärarprogrammet, för studenter med yrkeserfarenhet inom förskola/förskoleklass” har din första obligatoriska träff tisdag 1 september kl. 16.00-16.45 i lokal B1 114, Hus B på Pedagogen, Läroverksgatan 15. Du är också välkommen att vara med vid introduktionshögtiden 31/8 kl. 10.00 på Haga Kyrkogata 2 i Göteborg (lokal Smyrnakyrkan). (Introduktionshögtiden är frivillig för dig med denna inriktning.) Observera att det är onsdagar som är schemalagda för undervisning under vårterminen 2016. 

Registrera rätt adress i Ladok 12 augusti-6 september

Det är nödvändigt för oss vid lärarutbildningen att du har aktuella kontaktuppgifter i studiedokumentationssystemet Ladok. Du behöver lägga in en uppdaterad adress i Ladok om den folkbokföringsadress som syns där inte stämmer (kan göras tidigast 12/8 efter att du aktiverat ditt studentkonto).
Information om hur du registrerar rätt adress

Verksamhetsförlagd utbildning (VFU)

Lärarprogrammen består av både högskoleförlagd utbildning (HFU) och verksamhetsförlagd utbildning (VFU). VFU innebär att du placeras på en förskola/skola i Göteborgsregionen. Med stöd av en handledare kommer du att på din VFU-plats praktisera dina kunskaper. Utgångspunkten för den placering du får är VFU-områdenas möjlighet att ta emot studenter inom olika program, inriktningar och ämneskombinationer. För att få påbörja din VFU behöver du beställa ett utdrag från belastnings-registret. Det tar ca två till tre veckor att få utdraget. Ta del av viktig information om verksamhetsförlagd utbildning (VFU) och belastningsregisterutdrag.

GUL - Göteborgs universitets lärplattform

Göteborgs universitets lärplattform, GUL fungerar som en virtuell föreläsningssal där lärare, administratörer och du som student kan arbeta och kommunicera. Med hjälp av en rad olika verktyg kan lärare på kurserna ha kontakt med dig, lägga ut information och följa upp resultat. På Förskollärarprogrammets öppna sidor i GUL hittar du bl.a. kursplan och litteraturlista för första kursen, LÖK10G respektive LÖFÖ00. Två veckor före kursstart publiceras kursschemat. Läs mer om hur GUL fungerar, exempelvis GUL i mobilen, om GUL-support för studenter m.m.

Checklista för dig som är ny lärarstudent

I checklistan kan du läsa om vad som behöver göras i samband med terminsstart.

Viktiga datum

9/7 Antagningsbesked 1 med svarskrav
31/7 Sista svarsdag
6/8 Slutgiltligt antagningsbesked
24-31/8 resp. 24-30/8Registrering
31/8 Introduktionshögtid Dessutom programintroduktion för studenter på Förskollärarprogrammet, för arbete i förskola/förskoleklass (ej yrkeserfarenhet)
1/9 Programintroduktion - Förskollärarprogrammet för studenter med yrkeserfarenhet
Senast 6/9 Registrering av adress

 

Utbildningsinformation

Läs mer om Förskollärarprogrammet