• Expertmöte kring flerspråkighet i skolor ska leda till nya riktlinjer

[2015-03-25] Nära 200 experter från nio länder i Europa samlades i Göteborg förra veckan för att diskutera frågor som rör flerspråkighet inom skolan. Konferensen var den avslutande delen i ett större EU-projekt som kommer att utmynna i nya rekommendationer för skolpolitiska beslut.

• Nystartat språkcafé inom ULV-projektet* vid Göteborgs universitet

[2015-03-04] Språkcafé är en mötesform som ger ULV-lärarna en möjlighet att diskutera aktuella frågor kring skola, utbildning och läraryrket. Dessutom får deltagarna träna svenska, träffa nya kollegor, umgås och fika.

• Samma yrke - olika jobb

[2015-02-23] Ett lärarliv är inte enformigt. Anders Johansson, lärare på Oscar Fredriksskolan i Masthugget, tar ut svängarna både inom yrket och under skoldagarna.

• Surfplattor nya verktyg på lärarutbildningen

[2015-02-23] Lärarutbildningen har fått nya pedagogiska verktyg. 17 surfplattor har köpts in för att lektorerna ska kunna hänga med i dagens digitala skola.

• "Vi har en kompetens som saknas ute på skolorna"

[2015-02-19] Ewa Arvidsson är förskollärare, grundlärare och nyligen även färdigutbildad speciallärare. Hennes studier på Speciallärarprogrammet gav henne verktyg för att kunna handleda andra lärare att hitta lärprocesser som inkluderar alla elever.

• 1:1 i klassrummet - analyser av en pedagogisk praktik i förändring

[2015-02-16] CUL-doktorand Martin Tallvid disputerar med avhandlingen: 1:1 i klassrummet - analyser av en pedagogisk praktik i förändring.

• Utbildningschefen har ordet - februari 2015

[2015-02-11] Så var det dags igen. Nytt år och nya programstarter. Även denna termin var söktrycket gott och antagningssiffrorna fortsätter uppåt för lärarutbildningen både nationellt och i Göteborg. Vi har också inlett utbyggnaden av nya platser så det var fler studenter än tidigare år på bland annat Grundlärarprogrammet.

• Myt eller sanning?

[2015-02-09] Det finns många myter om lärarutbildningen och -yrket. Här är några av dem ¿ och hur det egentligen ligger till.

• Förberedelser viktiga för VFU utomlands

[2015-02-03] Stereotyper, en post-kolonial bild av omvärlden, att samverka i en annan kultur. Allt detta och mer fick lärarstudenterna som ska göra sin VFU (verksamhetsförlagda utbildning) utomlands diskutera under en förberedande dag.

• Rektor och VFU-koordinator - en ovanlig kombination

[2015-01-28] På Lerums gymnasium finns idag runt 60 lärarstudenter som gör sin verksamhetsförlagda utbildning (VFU). De lokala lärarutbildarna som tar emot dessa får i gengäld medel för kompetensutveckling, antingen individuellt eller i arbetslaget.