• Ordföranden har ordet mars 2015

[2015-03-30] Halvvägs in i vårterminen väntar vi nu på regeringens vårproposition. Att lärarutbildningen byggs ut är känt sedan länge och vid Göteborgs universitet är vi väl förberedda för expansionen. Av signalerna från departementet att döma kan vi dessutom vänta oss vissa resurser för särskilda kvalitetssatsningar i propositionen. Det är välkommet då det möjliggör en expansion med fortsatt hög kvalitet i utbildningarna.

• "Gör varandra bra!"

[2015-03-29] Examenshögtiden vid lärarutbildningen hålls vid två tillfällen per år, första fredagen i mars och första fredagen i oktober. Ny talare denna gång var Karin Pleijel, ansvarig för utbildning i Göteborgs kommunstyrelse.

• Expertmöte kring flerspråkighet i skolor ska leda till nya riktlinjer

[2015-03-25] Nära 200 experter från nio länder i Europa samlades i Göteborg förra veckan för att diskutera frågor som rör flerspråkighet inom skolan. Konferensen var den avslutande delen i ett större EU-projekt som kommer att utmynna i nya rekommendationer för skolpolitiska beslut.

• Nystartat språkcafé inom ULV-projektet* vid Göteborgs universitet

[2015-03-04] Språkcafé är en mötesform som ger ULV-lärarna en möjlighet att diskutera aktuella frågor kring skola, utbildning och läraryrket. Dessutom får deltagarna träna svenska, träffa nya kollegor, umgås och fika.

• Samma yrke - olika jobb

[2015-02-23] Ett lärarliv är inte enformigt. Anders Johansson, lärare på Oscar Fredriksskolan i Masthugget, tar ut svängarna både inom yrket och under skoldagarna.

• Surfplattor nya verktyg på lärarutbildningen

[2015-02-23] Lärarutbildningen har fått nya pedagogiska verktyg. 17 surfplattor har köpts in för att lektorerna ska kunna hänga med i dagens digitala skola.

• "Vi har en kompetens som saknas ute på skolorna"

[2015-02-19] Ewa Arvidsson är förskollärare, grundlärare och nyligen även färdigutbildad speciallärare. Hennes studier på Speciallärarprogrammet gav henne verktyg för att kunna handleda andra lärare att hitta lärprocesser som inkluderar alla elever.

• 1:1 i klassrummet - analyser av en pedagogisk praktik i förändring

[2015-02-16] CUL-doktorand Martin Tallvid disputerar med avhandlingen: 1:1 i klassrummet - analyser av en pedagogisk praktik i förändring.

• Utbildningschefen har ordet - februari 2015

[2015-02-11] Så var det dags igen. Nytt år och nya programstarter. Även denna termin var söktrycket gott och antagningssiffrorna fortsätter uppåt för lärarutbildningen både nationellt och i Göteborg. Vi har också inlett utbyggnaden av nya platser så det var fler studenter än tidigare år på bland annat Grundlärarprogrammet.

• Myt eller sanning?

[2015-02-09] Det finns många myter om lärarutbildningen och -yrket. Här är några av dem och hur det egentligen ligger till.